Hej! Du använder en gammal webbläsare. Om du vill använda alla funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du besöker oss i en annan webbläsare, till exempel Google Chrome eller Microsoft Edge.

Så får du proffsigt ljus till din vlogg

Oavsett var och hur du filmar är ljuset viktigt för att nå ut med ditt budskap och skapa rätt känsla. Vi tipsar om vad du ska tänka på när du ljussätter samt vilken belysning som passar just dina behov.

I dag räcker det med smartphone för att skapa riktigt snygga filmer. Däremot kan en smartphone inte belysa dig på ett bra sätt om du saknar dagsljus. Vi går in i en allt mörkare årstid – och med den ökar behovet av att ljussätta din vlogg. Som tur är kan du med enkla medel få behagligt, mjukt ljus som du kan ställa in efter behov. Men innan du börjar investera i belysning är det bra att förstå vad det är som vi kallar för bra ljus – och varför du vill ha det.

Teams & Zoom, vlog

Studio & lifestream

Filmproduction

Mjukt vs hårt ljus

Tänk dig ett foto som är taget med mobilblixten på. Bilden får skarpa skuggor och inga nyanser. Det är ett exempel på hårt ljus. Motsatsen, alltså det vi strävar efter, är mjukt ljus. Känslan i den bilden är mycket ljus som tycks komma från olika håll - mjukt ljus ser du ofta i kvalitetsbilder inom mode till exempel.

Hur får man då ett mjukt ljus i sin vlogg? Det är egentligen rätt enkelt. Mjukt ljus får man från en stor ljuskälla så välj alltid en så stor ringbelysning eller lampa som är möjligt för bästa resultat. Ju större ljuskälla – desto mjukare ljus. Med den grunden kan du sedan välja din ljuskälla utifrån hur nära du vill stå kameran, var någonstans du filmar (inne, ute, i studio etc.) och i korrelation till övrigt ljus i rummet.

Allt är en balansgång

Om du inte har ett helt mörkt rum som du ljussätter från grunden måste du förhålla dig till det ljus som redan finns. Därför är det svårt att säga exakt hur du ska göra dina inställningar – allt är i relation till plats och befintliga ljusförhållanden. Med det sagt finns det vissa regler du kan följa för att lyckas.

Släck taklampan. Oavsett om du ljussätter själv eller använder fönsterljus, släck alltid lamporna i rummet. Dagsljus och innerbelysning har nämligen olika temperatur (innerbelysning är ofta varm, alltså gulare, dagsljus är i regel kallt ljus, alltså vitare) och en blandning gör det svårt för kameran att visa rätt.

Dra för gardinerna eller sätt dig i ett rum utan fönster när du filmar med egen belysning och helt vill kontrollera inställningarna på ljuset.

Fönsterljus är toppen. Dagsljus från sidan fungerar ofta bra. Se bara till att solen inte skiner rakt in på dig och att du inte har fönstret bakom ryggen. För att få ett mjukare ljus kan du hänga för en ljus, genomskinlig gardin. Och glöm inte att släcka innerbelysningen.

Ljus studsar. Ställer du en lampa på ena sidan och har en vit vägg på andra kommer ljuset att reflekteras.

Ringbelysning (Halo-belysning)

Mjukt, behagligt ljus för närbilder

Ett enkelt sätt att få proffsigt ljus är att investera i en så kallad ringbelysning. Den här typen av ljusring finns i flera storlekar och är egentligen ingen nyhet, den har använts för porträttfoto i över 30 år. Fördelen är att du får ett jämnt och behagligt sken på ansiktet. Eftersom skuggorna i ansiktet försvinner ser hyn väldigt jämn ut; det är ingen slump att ringbelysning är vanligt inom beauty-genren. Du kanske har tänkt på att många youtubers och vloggare har en effektfull glimt i ögat i form av en ring? Den kommer från en ljusring (jämfört med en softbox som ger en fyrkantig reflektion i ögat). Ljusringarna finns i olika storlekar beroende på hur nära du vill sitta.

Ansiktet ska alltid vara centrerat i mitten av ringen. Tänk på att vara nära ljusringen för att den ska fungera optimalt. Du använder den med andra ord enbart till ansiktsbilder av en person - inte till helkroppsbilder, då tappar du mycket av effekten i belysningen. Sätt kameran i mitten av ringbelysningen, aldrig bredvid dig. I vissa produkter, som Nanlite Halo,, följer det med en smartphonehållare i form av en klämma i mitten av ljusringen. Använder du systemkamera eller konventionell filmkamera kan du köpa till en kamerahållare. Ett annat bra tips är att köpa ett höj- och sänkbart stativ, kallas ljusstativ och är en standard, till din ringbelysning så att du alltid filmar i rätt höjd.

Panelbelysning

En lättanvänd produkt som ger dig mjukt ljus direkt

Ska du filma flera personer i bild samtidigt eller behöver ljussätta en större yta? Då är panelbelysning en bra lösning. Panelbelysning är fyrkantiga led-paneler som du kan flytta runt för att få önskad effekt. De är stora i sig och kräver inget tillbehör vilket gör dem till ett bra alternativ om du vill få mjukt ljus på ett enkelt sätt. Den här typen av belysning är perfekt för att ”ljusa upp” ett rum eller en yta, till exempel om du har en liten studio där du livestreamar eller om ni sitter flera personer runt ett bord eller i en soffa. Ett annat plus är att de flesta går på batterier så att du kan packa ner dem i en väska och ta med på location. Panelerna ger en bra effekt på upp till 2-3 meter och du använder bara fler för att öka ljusmängden och effekten.

Direkta led-ljus

Maxat med ljus för större ytor och utomhusmiljöer

Direkt led-ljus är ett annat ord för strålkastare. De ger maximalt med lyskraft och passar för dig som filmar på större ytor som en scen, stora studios eller utomhusmiljöer. Fördelen är att du kan ljussätta från ett mörkare utgångsläge (här snackar vi upp till tio gånger mer ljus för samma pengar). Ljuset blir dock riktat med stora kontraster och skuggor. Vill du få mjukare ljus men behålla styrkan bör du komplettera ljussättningen med en så kallad softbox. Direkta led-ljus är även bra om du vill belysa större objekt i din vlogg, som till exempel en bil, en motorcykel eller en häst.

Handhållet led-ljus i fickformat

För vloggare on the go

Ibland kan det vara bra att ha en mindre, batteridriven led-panel som du enkelt kan fästa på din kamera, som till exempel Lume Cube Panel. Den här specifika produkten är i fickformat, laddas via micro USB och USB-C och du kan justera ljusstyrka och färgtemperatur. Perfekt att ta med på resan eller i handväskan så är du alltid redo att vlogga oavsett ljusförhållanden på plats.

Fakta:

Vad är färgtemperatur?

På många ring- och panelbelysningar kan du ställa in något som kallas färgtemperatur. Det innebär att du kan variera din belysning från blått, kallt ljus till varmare, gul/röda toner. Att kunna ändra temperatur gör att du kan vara mer kreativ och styra hur du vill se ut. Du ska i princip alltid försöka matcha den ”färg” ljuset i omgivningen har för att få bästa resultat. Exempelvis har dagsljus från ett fönster mitt på dagen en temperatur medan glödlampor, lysrör eller kvällssolen har en annan. Ljustemperaturen mäts i kelvingrader och går från varmt ljus (lägre siffra) till kallt ljus (högre siffra). De vanligaste inställningarna att ha koll på är 3500 kelvingrader (motsvarar en glödlampa) till 5 000/6500 kelvingrader (motsvarar solens ljus under en dag). Produkter med fast temperatur har ofta 5500-5600 kelvin vilket generellt matchar dagsljus.

De flesta direkta led-ljus (det vill säga strålkastare) kan du inte ändra temperatur på. Vill du ha den möjligheten ska du leta efter något som heter Bicolour i produktspecifikationen.

Tips om du filmar utomhus

Här kan du vara kreativ. Våga använda temperaturen aktivt om du har en belysning där det går att ställa in. Då får du en skön bild. Kom ihåg att ändra temperaturen ute efter vilken tid det är på dagen. Var på alerten och justera allt eftersom ljuset ändrar sig.

Har du inte tillgång till belysning men vill filma ute? Tänk på att inte ha solen i ögonen, filma iskuggan och undvik motljus.

Vad är en vlogg?

Videoblogg, ofta förkortat vlogg (engelska vlog), är en typ av blogg där personen som vloggar postar videoklipp med jämna mellanrum i stället för text som på en traditionell blogg. Videoinlägg publiceras oftast på Youtube eller infogas i blogginlägg.