Hej! Du använder en gammal webbläsare. Om du vill använda alla funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du besöker oss i en annan webbläsare, till exempel Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vad är Wi-Fi 6?

Wifi 6 (Wi-Fi 802.11ax) är den senaste standarden för trådlöst Internet. Den nya Wifi-teknologin innebär utöver högre hastighet också förbättrad stabilitet och räckvidd.

Vilka är nyheterna?

Internet of Things (IoT) i form av uppkopplade klockor, vitvaror och bilar, kräver sin bandbredd. Det löser Wifi 6 genom att ha stöd för flera enheter samtidigt och fördela bandbredden bättre. Den maximala hastigheten har också utökats och anslutningen blivit stabilare vilket möjliggör för flera användare att streama, spela och jobba parallellt.

Vilka är fördelarna?

Fördelarna är många. Några som står ut är att Wifi 6 har kapacitet för 4 gånger så många anslutna enheter som Wifi 5, erbjuder hastigheter upp till 9,6 Gbps (jämfört med 6.9 Gbps för WiFi 5) och ser till att batterierna i dina mobila enheter räcker betydligt längre. Upp till 7 gånger längre.

Med den senaste tekniken kan hela familjen surfa samtidigt, med felfri täckning i både hus och trädgård.

Sommaren är en tid för umgänge, men när hela familjen samlas under samma tak kan tekniken få svårt att hänga med. Uppkopplade prylar, högupplöst filmmaterial och nya surfvanor ställer nya krav på det trådlösa hemnätverket – och när en familjemedlem ska se på fotboll, en annan spela dataspel och en tredje titta på Netflix är sannolikheten stor att din gamla bredbandsrouter kommer att få det svettigt.

Så, hur gör man för att få perfekt wifi-täckning i hela huset, på uteplatsen och kanske hela vägen bort till hängmattan? Lösningen för många familjer är ett så kallat meshnätverk. Det vill säga ett komplett system med hjälp av accesspunkter ger dig perfekt täckning överallt.

Ett meshnätverk är uppbyggt av noder som placeras ut på lämpliga platser för att tillsammans dela upp trafiken mellan sig och hjälpas åt att sprida signalen. I och med att noderna jobbar tillsammans för att skapa ett sömlöst nätverk kommer du inte ens att märka när din enhet byter från en nod till en annan. Meshsystemen säljs oftast i paket med två eller tre noder och kan sedan byggas ut med fler om familjen skulle växa eller om flyttlasset skulle gå till ett större boende.

I stort sett alla stora tillverkare har sitt eget meshnätvkerk. Gemensamt för många de flesta är att de är väldigt enkla att sätta upp och att de ger bra täckning och prestanda. Du behöver inte vara någon nätverksexpert för att installera systemen och du behöver inte dra en massa kablar – och när det är klart sköter de sig själva.

Systemen kontrolleras oftast med hjälp av en tillhörande app eller i en webbläsare. Nyckelordet är enkelhet, men för den som vill skräddarsy sin wifi-upplevelse är de ofta utrustande med smarta funktioner så som föräldrakontroll, schemalagda pauser och möjligheten att välja vilka enheter som ska prioriteras.

Netgear Orbi

Ett populärt meshsystem är Netgears variant Orbi. Systemet kan antingen användas för att ersätta din befintliga router eller som ett komplement för att få bättre täckning i hemmets alla hörn. En av enheterna agerar router och sedan kan du lägga till fler satelliter efter behov. Orbi Voice har inbyggt stöd för Amazon Alexa som låter dig styra ditt smarta hem med hjälp av din röst. Orbi meshsystem är kanske särskilt intressant för dig som vill ha bra wifi-täckning ute i trädgården eftersom Netgear har en satellit som kan monteras utomhus.

Covr D-Link

Ett annat meshnätverk är COVR från D-Link. COVR känns igen på sina triangulära noder och säljs i två- eller trepack. Systemet installeras med appen och skapar ett smart trådlöst nätverk som täcker hela huset. Om du skulle flytta till större i framtiden går det att bygga ut systemet med upp till åtta enheter och den inbyggda föräldrakontrollen låter dig sätta upp gränser och regler.

Velop Dual-Band AC1200

Linksys meshsystem Velop Dual-Band AC1200 Mesh Wi-Fi system VLP0103 säljs i paket med två eller tre noder som tillsammans ger en stark wifi-signal i hela hemmet. Systemet installeras på några minuter med hjälp av Linksys app som även kan användas för att göra familjeinställningar. Systemet har stöd för dual-band-teknik vilket innebär att den har stöd för både 2,4 Ghz-bandet och 5 GHz-bandet.

Deco M9

TP-Links meshsystem heter Deco M9 och är ett prisvärt och smidigt system för hemmabruk som är enkelt att bygga ut med fler enheter om det skulle behövas. Installation och inställningar görs i appen som automatiskt letar efter nya noder att lägga till. Genom appen får du tillgång till föräldrakontroll, möjligheten att fördela bandbredd och omfattande säkerhetsfunktioner.

Netgear Nighthawk

Ett alternativ till meshsystem är så kallade extenders eller ”wifi-förlängare” som helt enkelt förlänger nätverkets räckvidd. Exempel på extenders är högpresterande Netgear Nighthawk X6S Tri-Band Extender EX8000 eller den enkla Netgear EX2700 N300 WiFi Range Extender som kopplas till vägguttaget.